Doekcollectie

Er kan gekozen worden uit meer dan 300 verschillende doekkleuren/dessins.
SunSelect Zonwering BV

Onze doekcollectie

Over het algemeen maken wij gebruik van de drie meest voorkomende doekfabrikanten, dit zijn Dickson, Swela en Sattler. De leveranciers zijn qua kwaliteit nagenoeg gelijk. Ze gebruiken 100% acryl geweven, met een gewicht van ca. 300 gram per m2.

De doeken van beide leveranciers worden voor het weven gecoat tegen rotten en na het weven voorzien van een vuil en waterafstotende laag. Het gros van de doeken die aangeboden worden zijn niet waterdicht, alleen doordat een zonwering altijd onder een bepaalde hoek gemonteerd word loopt het water eraf door de coating die op het doek zit.

Er bestaan ook waterdichte doeken. Deze doeken zijn voorzien van een waterdichte coating aan de onderzijde van het doek, daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden voor waterdichte doeken zoals bijvoorbeeld: Polyester en PVC doeken.90% van de doeken hebben een baanbreedte van 120cm dit houdt in dat op een 10-tal doeken na alle doeken in banen gestikt worden.

Het garen wat hiervoor gebruikt wordt is van een hoogwaardig polyester garen zodat weer hier nagenoeg geen invloed op heeft. Waterdichte doeken kunnen tegenwoordig verlijmd worden zodat ze ook op de stiknaden waterdicht zijn.De acryl doeken hebben een kleur echtheid van tussen de 6 en 7, maximaal te behalen hiervoor is 8 (geen verkleuring).

Doekcollectie

Leuk weetje wat betreft kleuren is:

  • Dat geel, oranje en rood de enige kleuren zijn die kleur meegeven naar binnen als de zon erop schijnt.
  • Dat een persoon met rood haar na 2 uur onder een doek met veel wit eronder gaat verbranden omdat dit wel het licht weerkaatst maar in veel mindere mate de UV-straling.

Wilt u meer weten over de verschillende kleuren doek? Neem dan gerust contact met ons op of loop eens binnen in onze showroom.

buitenjaloezie2
Doekeigenschappen

Grenzen van de confectietechniek

Weinor is er in de afgelopen jaren in geslaagd om knikvouwen tot een minimum te beperken. Toch zijn knik- en wikkelvouwen ook bij uiterst zorgvuldige productie nooit volledig uit te sluiten. Ze verminderen in geen geval de kwaliteit van uw zonnescherm.

Het doek van een zonnescherm heeft in eerste instantie een zonwerende werking. Het verschaft schaduw en beschermt tegen fel licht, UV-straling en overmatige hitte. Daarnaast zorgt het via de vormen en kleuren van het doekpatroon voor een aangename atmosfeer. Ondanks moderne, intensieve en zorgvuldige fabricageprocessen is het niet mogelijk om kleine “schoonheidsfoutjes” in afgewerkte doeken te voorkomen. Daarom moeten wij dergelijke “onregelmatigheden” als reden voor reclamatie helaas uitsluiten.

De door ons verwerkte technische weefsels voldoen aan strenge kwaliteitseisen en worden gedurende het productieproces uitgebreid getest in het laboratorium. Via erkende meetmethoden worden oppervlaktegewicht, maximale trekkracht, maximale rek onder trekkracht, scheurkracht, waterdrukbestendigheid, waterafstoting, lichtechtheid, weersbestendigheid, zonne-energiegedrag en overige eigenschappen consequent gecontroleerd.

Aanbeveling van weinor

Zonneschermen en serrezonwering zijn zonweringsinstallaties, die bij regen en wind moeten worden opgerold. Doeken die nat geworden zijn, kunnen versterkt wikkelvouwen vertonen.

Knikvouwen ontstaan bij de confectie en bij het vouwen van het zonneschermdoek. Op het punt van de vouw kan bij tegenlicht, met name bij lichte kleuren, een donkere streep zichtbaar worden.

Zonweringdoeken worden gewoonlijk geconfectioneerd met circa 120 cm brede stofbanen. Bij het aan elkaar naaien ontstaan bij de naden en zomen een bovenste en een onderste stoflaag. Wordt het schermdoek opgerold, dan ontstaan tussen deze stoflagen spanningen. Door de dikte van de doeken (circa 0,5 mm) moet de bovenste baan van het doek bij het oprollen een langere weg afleggen dan de onderste – dit wikkelverschil bedraagt bij één omdraaiing van de doekas reeds 3,14 mm. Over de gehele rollengte van het doek worden de naden en de zomen aan de zijkanten uitgerekt. Dit veroorzaakt een doorhang in dit gedeelte – het doek gaat hier golven. Dit onvermijdelijke effect heeft geen invloed op de kwaliteit, de werking of de levensduur van de doeken.

Zonweringdoeken worden genaaid in de uitvalrichting, zodat de trekspanning op de kettingdraden werkt. Deze worden dichter geweven dan de inslagdraden om trekkrachten optimaal op te vangen. Hierdoor ontstaat – afhankelijk van de weersomstandigheden en de doekformaten – het effect van “honingraat” vorming. Dit effect wordt versterkt door ongunstige lichtval of door vocht – met name als het doek nat wordt ingeschoven. Om regenwater te laten weglopen, moet de helling van het doek minimaal 14° bedragen.

Dit voorkomt vorming van waterzakken en vuilstrepen. De “honingraat” vorming kan tot aan het midden van de stofbaan lopen. Dit effect heeft geen invloed op de kwaliteit, de werking of de levensduur van de doeken.

De gemengde garens van de weinor doekcollectie zijn zeer geliefd vanwege de moderne kleureffecten. Gemengde garens zijn een combinatie van kleurgecoördineerde lichte en donkere garens waarmee aantrekkelijke kleurencombinaties kunnen worden gemaakt. Wanneer de afzonderlijke doekbanen van het gemengde garen gesneden worden, kunnen afhankelijk van het dessin doekkanten met meerdere kleuren op het snijpunt ontstaan. De mate waarin deze zichtbaar zijn, hangt af van de positionering van de snede ten opzichte van de positie van het betreffende draadverloop. De zichtbaarheid van de doekkanten is een fabrikant-onafhankelijk fenomeen dat onvermijdbaar is. Het betreft hier dus geen technische fout en er kan niet worden gereclameerd. De zichtbaarheid is sowieso doorgaans minimaal.